Ανάρτηση Κτηματολογίου

 

 

Κτηματολόγιο: Μέχρι 17/6 οι αιτήσεις διόρθωσης/ ένστασης σε 12 περιοχές

Εκπνέει στις  17 Ιουνίου (και 16 Αυγούστου για τους κατοίκους εξωτερικού) η προθεσμία για την υποβολή αίτησης διόρθωσης/ ένστασης σε οκτώ δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλονίκης και τέσσερις πρωτεύουσες νομών της Βορείου Ελλάδας, όπου αναρτήθηκαν τα Κτηματολογικά στοιχεία στις 15 Απριλίου 2013.

Οι δικαιούχοι –πολίτες, νομικά πρόσωπα και φορείς του δημοσίου- μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία Κτηματογράφησης της περιοχής και να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης/ένσταση.

Στην περίπτωση που εκκρεμούν από δημόσιες υπηρεσίες έγγραφα που τεκμηριώνουν την αίτησή τους θα μπορέσουν να τα προσκομίσουν αμέσως μόλις τα παραλάβουν (συμπληρώνοντας έτσι τον φάκελο που έχουν καταθέσει και έχει λάβει αριθμό πρωτοκόλλου).

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η διαδικασία της Ανάρτησης είναι σημαντική γιατί, μέσω αυτής, κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να ελέγξει, επιβεβαιώσει και διορθώσει τυχόν λάθη. Η περίοδος της Ανάρτησης αποτελεί, επίσης, μια ακόμα ευκαιρία για όσους δεν έχουν υποβάλει Δήλωση ιδιοκτησίας να προσέλθουν και να καταγράψουν το δικαίωμά τους.

Διευθύνσεις Γραφείων Κτηματογράφησης και ώρες λειτουργίας

(Δευτέρα – Παρασκευή από τις 8:30 έως και τις 15:30 και επιπλέον την Τετάρτη από τις 17:00 έως και τις 20:00)

Δήμος Διεύθυνση Τηλέφωνο

Τριανδρία

Άγιος Παύλος

Νεάπολη

Συκιές

Λεχόβου 4, Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Συκεών (ισόγειο), 56626 Συκιές, Θεσ/νικη

2310-963630

Σταυρούπολη Ευκαρπία

Πολίχνη Γενναδίου 5 & Κωλλέτη 4,

57017 Νικόπολη Σταυρούπολης, Θεσ/νικη 2310-681310

Αλεξανδρούπολη Παρόδου Μηδείας, Συλημβρίας

& Κωνσταντινουπόλεως 51 (ισόγειο)

68100 Αλεξανδρούπολη

25510-40311

Ξάνθη

Γ. Σταύρου 7-15, 1ος όροφος, 67100 Ξάνθη 25410-84925

Δράμα Εθνικής Αμύνης 56 & Αισχύλου (ισόγειο)

66100 Δράμα 25210-30494

Κιλκίς Πλατεία Β’ Εργατικών Κατοικιών

επί της οδού Αμπέλων,

πρώην Δημοτικό Αναψυκτήριο

61100 Κιλκίς 23410-25272

 

Πηγή: www.ktimatologio.gr

 

13/02/2012 Ανάρτηση κτηματολογίου σε 9 περιοχές της Αττικής από 15/02/2012

Τη δυνατότητα διόρθωσης λαθών και παραλείψεων αλλά και να δηλώσουν έστω τώρα το δικαίωμά τους θα έχουν οι πολίτες μέσω του προγράμματος ανάρτησης κτηματολογικών στοιχείων σε εννέα περιοχές της βορειοανατολικής Αττικής, που ξεκινά την Τετάρτη.

Πρόκειται για τις περιοχές: Αγιος Στέφανος, Ανθούσα, Διόνυσος, Μαραθώνας, Νέα Μάκρη, Πικέρμι, Ραφήνα, Ροδόπολη (Μπάλας) και Σταμάτα, με τις οποίες ολοκληρώνεται το πρόγραμμα αναρτήσεων κτηματολογικών στοιχείων σε 33 περιοχές της χώρας που άρχισε σταδιακά από τον περασμένο Ιούνιο.

Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης διόρθωσης/ένστασης είναι δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού, δηλαδή έως τις 17 Απριλίου, ενώ για τους κατοίκους εξωτερικού είναι τέσσερις μήνες, δηλαδή έως τις 15 Ιουνίου.

Με την Ανάρτηση δημοσιοποιούνται τα ακόλουθα:

-Ο Κτηματολογικός Πίνακας, που περιλαμβάνει την περιγραφή των ακινήτων και τη νομική πληροφορία που αφορά σ΄αυτά

-Το Κτηματολογικό Διάγραμμα, στο οποίο απεικονίζονται τα όρια των γεωτεμαχίων

Το περιεχόμενο του πίνακα και διαγράμματος είναι αποτέλεσμα της επεξεργασίας των δηλώσεων που υποβλήθηκαν και των πληροφοριών που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο της κτηματογράφησης.

Για το σκοπό αυτό, το πιο κρίσιμο σημείο της διαδικασίας είναι ο προσεκτικός έλεγχος των εγγράφων που θα παραλάβουν ταχυδρομικά οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλει δήλωση ιδιοκτησίας. Ο φάκελος περιλαμβάνει απόσπασμα του Κτηματολογικού πίνακα και του κτηματολογικού διαγράμματος για το ακίνητο που τους αφορά. Εφόσον συμφωνούν με τα στοιχεία αυτά δεν χρειάζεται να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια. Στην περίπτωση που δεν συμφωνούν με κάποιο από τα καταγεγραμμένα στοιχεία θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση διόρθωσης ή ένσταση στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Συγκεκριμένα, κάθε δικαιούχος πρέπει να ελέγξει:

-Τα στοιχεία του προσώπου

-Τα στοιχεία του ακινήτου και των δικαιωμάτων που δηλώθηκαν

-Τους πιθανούς συνδικαιούχους

-Τη θέση του ακινήτου και του σχήματος με βάση το απόσπασμα του χάρτη

-Τα στοιχεία ομόρων ή/και τις συντεταγμένες, ειδικά όπου δεν υπάρχουν υλοποιημένα όρια, μάντρες, κτίρια κ.λπ.

Η ανάρτηση των συνολικών κτηματολογικών στοιχείων πραγματοποιείται με δύο τρόπους: στο αρμόδιο για κάθε περιοχή Γραφείο Κτηματογράφησης και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Κτηματολόγιο ΑΕ www.ktimatologio.gr. Συγκεκριμένα, μέσω του portal των ηλεκτρονικών υπηρεσιών e- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ δίνεται η δυνατότητα σε κάθε δικαιούχο, αφού δημιουργήσει τον προσωπικό του λογαριασμό, να έχει πρόσβαση ηλεκτρονικά στα στοιχεία που τον αφορούν.

Μετά την ολοκλήρωση της ανάρτησης, που περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, τα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία οριστικοποιούνται, ολοκληρώνεται η διαδικασία κτηματογράφησης και ξεκινά να λειτουργεί το Εθνικό Κτηματολόγιο στη συγκεκριμένη περιοχή στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

Η Κτηματολόγιο ΑΕ τονίζει πως η συμμετοχή των πολιτών είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες της ανάρτησης μπορείτε να βρείτε στο www.ktimatologio.gr και στα αρμόδια Γραφεία Κτηματογράφησης:

-ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ , ΔΙΟΝΥΣΟΣ,  ΡΟΔΟΠΟΛΗ (ΜΠΑΛΑ), ΣΤΑΜΑΤΑ: Σωκράτους 1 & Πίνδου, 145 65 Αγ. Στέφανος, τηλ. 210-6215503

-ΑΝΘΟΥΣΑ , ΠΙΚΕΡΜΙ : Φειδιππίδου 33, 153 51 Παλλήνη, τηλ. 210-6664974

-ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ: Εγκαταστάσεις Αφετηρίας Μαραθωνίου Δρόμου (στάδιο Μαραθώνος), 190 07 Μαραθώνας, τηλ. 22940-66674

-Ν. ΜΑΚΡΗ: Λεωφ. Μαραθώνος 196, Αθλητικό & Πολιτιστικό Πάρκο Νέας Μάκρης, Κτίριο Διοίκησης, 1ος όροφος, 190 05 Νέα Μάκρη, τηλ. 22940-99603

-ΡΑΦΗΝΑ: Μοκασίνη Τσιβάνη 1 & Φιλίας 5, 190 09 Ραφήνα, τηλ. 22940-76077

Το ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Κτηματογράφησης είναι Δευτέρα - Παρασκευή από τις 9:00 έως και τις 16:00 και επιπλέον την Τετάρτη από τις 17:00 έως και τις 20:00.

 

Πηγή: www.ktimatologio.gr

 

 

23/9/2011 Ανάρτηση κτηματολογίου σε 8 περιοχές της Αττικής

Σε οκτώ περιοχές της ΒΑ Αττικής συνεχίζεται το πρόγραμμα αναρτήσεων κτηματολογικών στοιχείων
«Ελέγχουμε, επιβεβαιώνουμε, διορθώνουμε»

Από την Κτηματολόγιο ΑΕ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Συνεχίζεται το πρόγραμμα Αναρτήσεων κτηματολογικών στοιχείων σε 33 περιοχές της χώρας με 8 περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής. Πρόκειται για τις περιοχές Άνοιξη, Δροσιά, Εκάλη, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Νέα Πεντέλη, Πεντέλη και Παλλήνη, για τις οποίες ξεκινά η Ανάρτηση τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου.

Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης διόρθωσης/ ένστασης είναι δύο μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού, δηλαδή έως τις 28 Νοεμβρίου, ενώ για τους κατοίκους εξωτερικού είναι τέσσερις μήνες, δηλαδή έως τις 26 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλει Δήλωση θα λάβουν ταχυδρομικά απόσπασμα του Κτηματολογικού πίνακα και διαγράμματος για το ακίνητο που τους αφορά, με σκοπό να ελέγξουν και να επιβεβαιώσουν την ορθότητα και πληρότητα της καταγραφής ή να διορθώσουν τυχόν λάθη. Όμως και οι δικαιούχοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν μέχρι τώρα Δήλωση έχουν τώρα μία ακόμη ευκαιρία να καταγράψουν το δικαίωμά τους.

Η Ανάρτηση των συνολικών κτηματολογικών στοιχείων πραγματοποιείται με δύο τρόπους: στο αρμόδιο για κάθε περιοχή Γραφείο Κτηματογράφησης και ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της Κτηματολόγιο ΑΕ
www.ktimatologio.gr. Συγκεκριμένα, μέσω του portal των ηλεκτρονικών υπηρεσιών e- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ δίνεται η δυνατότητα σε κάθε δικαιούχο, αφού δημιουργήσει τον προσωπικό του λογαριασμό, να έχει πρόσβαση ηλεκτρονικά στα στοιχεία που τον αφορούν.

Μετά την ολοκλήρωση της Ανάρτησης, που περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, τα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία οριστικοποιούνται, τελειώνει η μελέτη κτηματογράφησης και ξεκινά να λειτουργεί το Εθνικό Κτηματολόγιο στη συγκεκριμένη περιοχή στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.
Για το λόγο αυτό, η συμμετοχή των πολιτών είναι απαραίτητη, προκειμένου να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις διαδικασίες της ανάρτησης μπορείτε να βρείτε στο
www.ktimatologio.gr και στα αρμόδια Γραφεία Κτηματογράφησης:
ΑΝΟΙΞΗ - ΔΡΟΣΙΑ : Σωκράτους 1§ & Πίνδου, 145 65 Αγ. Στέφανος τηλ. 210-8141447
ΕΚΑΛΗ – ΚΗΦΙΣΙΑ – ΝΕΑ ΕΡΥΘΡΑΙΑ : Χαριλάου Τρικούπη 197§ & Σειρήνων 31, 145 64 Κηφισιά, τηλ. 210-8015526
ΝΕΑ ΠΕΝΤΕΛΗ - ΠΕΝΤΕΛΗ : Αγ. Τρύφωνος 1, Κοινοτικές εγκαταστάσεις πλατείας Αγ. Τριάδας, 152 36 Πεντέλη, τηλ. 210-6095797§
ΠΑΛΛΗΝΗ : Φειδιππίδου 33, 153 51 Παλλήνη, τηλ. 210-6666131§

Ωράριο λειτουργίας Γραφείων Κτηματογράφησης: Δευτέρα – Παρασκευή από τις 8:30 έως και τις 15:30 και επιπλέον την Τετάρτη από τις 17:00 έως και τις 20:00

 

Πηγή: www.ktimatologio.gr


Ανάρτηση Κτηματολογικών στοιχείων

Με την ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων (πινάκων και διαγραμμάτων) δημοσιοποιείται η καταγραφή των ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν στο πρώτο στάδιο της κτηματογράφησης και η μετέπειτα επεξεργασία τους από νομικούς και τοπογράφους. Με τον τρόπο αυτό, δίνεται σε όλους η δυνατότητα ελέγχου, επιβεβαίωσης ή και διόρθωσης τυχόν λαθών.

Στην Ανάρτηση συμμετέχουν καταρχήν όσοι έχουν υποβάλει Δήλωση, όμως και οι δικαιούχοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν μέχρι τώρα Δήλωση έχουν μία ακόμη ευκαιρία να καταγράψουν το δικαίωμά τους και να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

Η Ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων (πινάκων και διαγραμμάτων) πραγματοποιείται στα Γραφεία Κτηματογράφησης για διάστημα δύο μηνών και η έναρξη, που ορίζεται με Ανακοίνωση της Κτηματολόγιο ΑΕ στον Τύπο, είναι διαφορετική για κάθε περιοχή.

Τα στοιχεία της Ανάρτησης είναι:

α) Ο Κτηματολογικός Πίνακας, που περιλαμβάνει το σύνολο των δικαιωμάτων μιας περιοχής, όπως τεκμηριώθηκαν από τους τίτλους και τα υπόλοιπα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διαδικασία της κτηματογράφησης. Ο πίνακας είναι ο οργανωμένος ανά ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου, μοναδικός για κάθε ακίνητο)

β) Το Κτηματολογικό Διάγραμμα, στο οποίο απεικονίζονται τα γεωμετρικά στοιχεία των ακινήτων (όρια, θέση).

Μετά την ολοκλήρωση και αυτού του σταδίου, που περιλαμβάνει την υποβολή και εξέταση αιτήσεων διόρθωσης και ενστάσεων και την αντίστοιχη διόρθωση στους κτηματολογικούς πίνακες, τα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία οριστικοποιούνται, τελειώνει η μελέτη κτηματογράφησης και ξεκινά να λειτουργεί το Εθνικό Κτηματολόγιο στη συγκεκριμένη περιοχή, στη θέση του Υποθηκοφυλακείου.

 

Τι πρέπει να κάνει ο πολίτης

Εκτός από την Ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων στα Γραφεία Κτηματογράφησης, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δικαιούχων προβλέπεται και ταχυδρομική αποστολή αποσπασμάτων από τους Κτηματολογικούς Πίνακες και τα Διαγράμματα, στη διεύθυνση επικοινωνίας που έχει δηλωθεί από κάθε δικαιούχο.

Με τον τρόπο αυτό, καθένας λαμβάνει γνώση της καταγραφής των δικαιωμάτων του και της γεωγραφικής απεικόνισης του ακινήτου του και εφόσον συμφωνεί με τα στοιχεία αυτά δεν χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια.

Στην περίπτωση που δεν συμφωνεί με κάποιο από τα καταγεγραμμένα στοιχεία μπορεί να υποβάλει αίτηση διόρθωσης ή ένσταση.

Συγκεκριμένα, κάθε δικαιούχος θα λάβει φάκελο με τα ακόλουθα έντυπα:

ΕΝΤΥΠΟ Α: Στοιχεία Δικαιούχου- Κωδικοί Ιδιοκτησίας. Το έντυπο περιλαμβάνει:

  • Tα προσωπικά στοιχεία του δικαιούχου, όπως έχουν καταχωριστεί στο Εθνικό Κτηματολόγιο
  • Tους κωδικούς ιδιοκτησίας των δικαιωμάτων, για τα οποία έχει υποβάλει δήλωση. Οι κωδικοί ιδιοκτησίας είναι αυτοί που αναγράφονταν στο «Αποδεικτικό Υποβολής Δήλωσης», που έλαβε κατά την υποβολή της δήλωσης.

ΕΝΤΥΠΟ Α1 : Απόσπασμα Πίνακα Ανάρτησης. Το έντυπο περιλαμβάνει τα στοιχεία του ακινήτου/δικαιώματος του Κτηματολογικού Πίνακα που αφορούν στην ιδιοκτησία κάθε δικαιούχου.

ΕΝΤΥΠΟ Α2 : Απόσπασμα Διαγράμματος Ανάρτησης. Στο έντυπο απεικονίζονται τα όρια και η θέση του ακινήτου που αφορά κάθε δικαιούχο, όπως έχουν καταγραφεί στο Κτηματολόγιο.

Δείγμα αποσπάσματος πίνακα

Δείγμα αποσπάσματος διαγράμματος


Επίσης υπάρχουν και οι παρακάτω ειδικές περιπτώσεις στις οποίες οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσέλθουν στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης για να τους δοθούν οδηγίες για τις περαιτέρω ενέργειες τους:

 

  • Στην περίπτωση ιδιοκτησιών που δηλώθηκαν αλλά είτε δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός τους ή τα στοιχεία που προσκομίστηκαν δεν κρίθηκαν επαρκή, οι δικαιούχοι θα λάβουν μόνο το Έντυπο Α.
  • Επίσης, στο Έντυπο Α ενδέχεται κάποιοι δικαιούχοι να βρουν στοιχεία δικαιωμάτων που τους αφορούν, για τα οποία δεν έχουν υποβάλει δήλωση, αλλά προέκυψαν από την επεξεργασία άλλων στοιχείων που συλλέχθηκαν. Για τα δικαιώματα αυτά, εφόσον κάποιος συνεχίζει να είναι δικαιούχος, οφείλει να υποβάλει δήλωση του ν.2308/95, καταβάλλοντας και το προβλεπόμενο πάγιο τέλος (35 ή 20 ευρώ).

Παρατηρήσεις

  • Το πιο κρίσιμο σημείο της διαδικασίας είναι ο προσεκτικός έλεγχος των εγγράφων που θα παραλάβει κάθε δικαιούχος ταχυδρομικά. Σημειώνεται ότι καθένας θα λάβει τόσα αποσπάσματα όσα είναι και τα δικαιώματα που δήλωσε στον ίδιο ΟΤΑ που πραγματοποιείται Ανάρτηση.
  • Εάν κάποιος που έκανε δήλωση ιδιοκτησίας δεν παραλάβει φάκελο θα πρέπει να απευθυνθεί στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής που ανήκει το ακίνητό του.
  • Οι δικαιούχοι που για οποιοδήποτε λόγο δεν υπέβαλαν μέχρι τώρα Δήλωση έχουν μία ακόμη ευκαιρία να προσέλθουν στο Γραφείο Κτηματογράφησης και να καταγράψουν το δικαίωμά τους ώστε να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία στο μέλλον.

 

Πως διαβάζεται το Απόσπασμα

Το Κτηματολόγιο είναι κτηματοκεντρικό σύστημα. Δηλαδή, μετά την καταγραφή των δικαιωμάτων σε μία ενιαία ηλεκτρονική βάση, το σημείο αναφοράς είναι το ακίνητο, το οποίο λαμβάνει ένα μοναδικό αριθμό, τον ΚΑΕΚ (Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου), ανεξάρτητα από τον αριθμό των συνδικαιούχων και των δικαιωμάτων που υπάρχουν πάνω σ΄αυτό.

Ο ΚΑΕΚ αναγράφεται τόσο στο Απόσπασμα Κτηματολογικού Πίνακα, όσο και στο Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος.

Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας, το Απόσπασμα που θα λάβετε περιλαμβάνει μόνο τα στοιχεία που δηλώσατε και τα στοιχεία που προέκυψαν από την επεξεργασία (δηλαδή, δεν περιλαμβάνει όλα τα πεδία Δήλωσης)

Στο ΕΝΤΥΠΟ Α εκτός από τα στοιχεία δικαιούχου θα βρείτε πολύ σημαντική πληροφορία, που αφορά στη συνολική εικόνα των δικαιωμάτων σας για τον ίδιο ΟΤΑ. Συγκεκριμένα, θα βρείτε:

α) Δικαιώματα που συμπεριλήφθηκαν στην Ανάρτηση. Για καθένα από αυτά τα δικαιώματα ακολουθεί ξεχωριστά Απόσπασμα του Κτηματολογικού Πίνακα με τα στοιχεία Ακινήτου, το είδος του δικαιώματος και το Απόσπασμα Προσωρινού Κτηματολογικού Διαγράμματος.

β) Δικαιώματα που απορρίφθηκαν λόγω ανεπαρκών στοιχείων. Τα δικαιώματα αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί στους Προσωρινούς Κτηματολογικούς Πίνακες της Ανάρτησης (δεν θα βρείτε Απόσπασμα με τα στοιχεία ακινήτου, το είδος του δικαιώματος και Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος). Θα πρέπει να προσέλθετε στο Γραφείο Κτηματογράφησης για να ενημερωθείτε για τους λόγους απόρριψης του κάθε δικαιώματος (π.χ. η πράξη που προσκομίσατε δεν ήταν πρόσφορη, προκρίθηκε το δικαίωμα κάποιου άλλου κλπ). Επίσης, θα ενημερωθείτε για τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να προσκομίσετε, αναλόγως την περίπτωση.

γ) Δικαιώματα για τα οποία δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός. Τα δικαιώματα αυτά δεν έχουν συμπεριληφθεί στους Προσωρινούς Κτηματολογικούς Πίνακες της Ανάρτησης (δεν θα βρείτε Απόσπασμα με τα στοιχεία ακινήτου, το είδος του δικαιώματος και Απόσπασμα Κτηματολογικού Διαγράμματος), γιατί δεν έχει καταστεί δυνατός ο εντοπισμός του ακινήτου. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να προσέλθετε στο Γραφείο Κτηματογράφησης για να υποβάλετε Αίτηση Διόρθωσης/ Ένσταση, προσκομίζοντας στοιχεία που θα βοηθήσουν στον προσδιορισμό των ακινήτων σας.

δ) Δικαιώματα που προέκυψαν από άλλα στοιχεία. Παρότι δεν υποβάλατε δήλωση κατά το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, κατά την επεξεργασία άλλων στοιχείων, προέκυψε το δικαίωμά σας και συμπεριλήφθηκε στους Προσωρινούς Κτηματολογικούς Πίνακες (π.χ. περίπτωση συνιδιοκτησίας, όπου ο ένας συνδικαιούχος δήλωσε το ποσοστό του και ο άλλος όχι, ή περίπτωση που από τον ίδιο τίτλο προκύπτουν δύο δικαιώματα εκ των οποίων το ένα δηλώθηκε και το άλλο όχι κ.α.). Στην περίπτωση αυτή, στην επιστολή που λάβατε αναγράφεται ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) των ακινήτων επί των οποίων προέκυψε δικαίωμα που σας αφορά, καθώς και κάποια στοιχεία που σας βοηθούν να διαπιστώσετε για ποιο δικαίωμα πρόκειται. Εφόσον διατηρείτε το δικαίωμα στο ακίνητο θα πρέπει να υποβάλετε Δήλωση και να πληρώσετε το αντίστοιχο τέλος κτηματογράφησης.

 

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε ήδη μεταβιβάσει το δικαίωμά σας ή παραιτηθήκατε απ’ αυτό, θα πρέπει να προσέλθετε στο Γραφείο Κτηματογράφησης για να υποβάλετε αίτηση διόρθωσης (εγγραφή μη ενεργού δικαιώματος), στην οποία θα επισυνάψετε τους τίτλους μεταβίβασης ή παραίτησης.

 

Προθεσμίες υποβολής αιτήσεων διόρθωσης/ ενστάσεων

Ο δικαιούχος που διαφωνεί με κάποιο από τα στοιχεία της Ανάρτησης, αλλά και οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να υποβάλει αίτηση διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής ή ένσταση μέσα σε προθεσμία δύο (2 μηνών) για τους κατοίκους εσωτερικού και σε προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών για τους κατοίκους εξωτερικού στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης. Η έναρξη της προθεσμίας ορίζεται με Ανακοίνωση της Κτηματολόγιο ΑΕ στον Τύπο.


 

Αιτήσεις διόρθωσης/ενστάσεις- Έντυπα

Οι αιτήσεις διόρθωσης και οι ενστάσεις υποβάλλονται αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση στο αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης και προϋπόθεση για την υποβολή τους είναι να έχει προηγουμένως υποβληθεί δήλωση του Ν.2308/1995 και να έχει καταβληθεί το πάγιο τέλος κτηματογράφησης. Το κόστος υποβολής αίτησης διόρθωσης/ ένστασης είναι 5€.

Οι αιτήσεις διόρθωσης εξετάζονται από το Γραφείο Κτηματογράφησης και οι ενστάσεις από τριμελή επιτροπή στην οποία Πρόεδρος είναι δικαστικός λειτουργός.

Για την απλοποίηση της διαδικασίας έχει σχεδιαστεί ένα ενιαίο έντυπο «Αίτηση Διόρθωσης/ ένσταση» που καλύπτει όλες τις περιπτώσεις διόρθωσης που μπορεί να αιτηθείτε. Για όσες διορθώσεις και να αιτηθείτε στο ίδιο έντυπο θα πληρώσετε συνολικά 5€.

Διόρθωση προσωπικών στοιχείων

Ειδικά για την περίπτωση που ζητάτε διόρθωση προσωπικών στοιχείων θα χρησιμοποιήσετε το ειδικό έντυπο «Αίτηση διόρθωσης προσωπικών στοιχείων» για το οποίο δεν καταβάλλεται τέλος. Για πρώτη φορά προβλέπεται ηλεκτρονική Ανάρτηση των κτηματολογικών στοιχείων μέσω της παρούσας ιστοσελίδας στο Portal των Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. Ειδικά για τα προσωπικά στοιχεία θα μπορείτε να ζητήσετε τη διόρθωσή τους και ηλεκτρονικά μέσω του e- ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ/ Κτηματογράφηση/ Ανάρτηση.

 

Η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι ενεργή για τις 6 περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και για τις υπόλοιπες περιοχές που είναι σε Ανάρτηση.

Μέσω του e-ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ κάθε δικαιούχος, αφού δημιουργήσει τον προσωπικό του κωδικό, μπορεί να έχει πρόσβαση στα στοιχεία της Ανάρτησης που τον αφορούν. Απαραίτητα στοιχεία για την πρόσβαση στην υπηρεσία αυτή είναι τρία «κλειδιά» τα οποία αναγράφονται πάνω στο Αποδεικτικό Υποβολής Δήλωσης:

1. Αριθμός Πρωτοκόλλου Δήλωσης

2. Κωδικός Προσώπου

3. Κωδικός Ιδιοκτησίας

Δείγμα αποδεικτικού δήλωσης

Τι αλλάζει στη διαδικασία Δήλωσης ιδιοκτησίας μετά την Ανάρτηση

Ένα μήνα μετά την έναρξη της Ανάρτησης στις συγκεκριμένες και μόνο περιοχές είναι υποχρεωτική η επισύναψη Πιστοποιητικού Υποβολής Δήλωσης σε κάθε συναλλαγή που αφορά στα ακίνητα της περιοχής. Το Πιστοποιητικό εκδίδεται από το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης και οι συμβολαιογράφοι πρέπει να το ζητούν υποχρεωτικά κατά τη σύνταξη των συμβολαίων. Είναι επίσης υποχρεωτικό και σε κάθε συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου που αφορά σε ακίνητο και στην καταχώριση οποιασδήποτε δικαιοπραξίας στο Υποθηκοφυλακείο.

Οδηγίες για τη σύνταξη συμβολαίων και τη διεξαγωγή δικών επί ακινήτων στις περιοχές όπου πραγματοποιείται ανάρτηση.


Περιοχές υπό ανάρτηση

Οι περιοχές στην επικράτεια οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι σε ανάρτηση είναι οι παρακάτω 16:


ΝΟΜΟΣ

ΟΤΑ

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗΣ (2 ΜΗΝΕΣ)

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αμπελόκηποι

Ελευθέριο- Κορδελιό

Εύοσμος

Μενεμένη

Ωραιόκαστρο

Πρώην Δημοτικό Διαμέρισμα Ιωνίας, νυν Τοπικά Διαμερίσματα Νέας Μαγνησίας και Διαβατών του Δήμου Εχεδώρου

 

 

14 ΙΟΥΝΙΟΥ

μέχρι

16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Σπάρτη

 

 

 

20 ΙΟΥΝΙΟΥ

μέχρι

22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Τρίπολη

 

ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ

Ναύπλιο

 

ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Κόρινθος

 

ΠΡΕΒΕΖΗΣ

Πρέβεζα

 

27 ΙΟΥΝΙΟΥ

μέχρι

29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

Ηγουμενίτσα

 

ΗΛΕΙΑΣ

Πύργος

 

ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Ζάκυνθος

 

ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Καρδίτσα

 

4 ΙΟΥΛΙΟΥ

μέχρι

5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY

ΛΑΡΙΣΑΣ

Λάρισα

 

 

Για τους υπόλοιπους 17 ΟΤΑ του Ν. Αττικής που συμπληρώνουν τις 33 περιοχές , η Ανάρτηση αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο. Για την ακριβή ημερομηνία θα υπάρξει ειδική ανακοίνωση στον τύπο από την Κτηματολόγιο ΑΕ.


Πηγή: www.ktimatologio.gr

Τελευταία Ενημέρωση (Δευτέρα, 10 Ιούνιος 2013 07:36)